Friday, December 28, 2012

temanku, kekasihku, Syurgaku..






Peh! Tajuk jiwang sket ye...(nak baca, baca lah..sila jgn muntah! hihihi)

Assalamualaikum semua pembaca setia blog saya (eheh! perasan leteww ada peminat! haha). Baru berkesempatan nk cerita pasal anniversary celebration kami berdua suami isteri. Tak de apa yg spesel pun, tp besa la kan, bg saya semua nya special dan harus bersyukur. Ada kesihatan, ada kerja, ada suami, ada anak, ada mak ayah lagi, ada mcm2 lah nikmat yg tidak terhitung oleh diri ku yg lemah ini. Huu!
Kitorg decided to have lunch-date (ahaks!, ada si kecik tu bersama, x sampai hati nk tinggal kan kt opah atuk, angkut jugak ke sini) kat hotel Equatorial di Penang, area bukit jambul. Sedap? OK-OK je :) Aku mmg sgt suka mkn dessert dia yg comil2 dan manis2 iteww.. hahaha. Lepas lunch, kami terus balik ke Seberang Jaya, xde ke mana2 pun dlm island tu, sbb nk sambung misi mencari car seat baru yg lebih comfort utk si comil ibu ayah ni. Hihi. Jumpa la. Tak mahal pun, RM450 jew, org lain lagi sakan mmbeli sampai ribu2..aku mampu yg itu je. :) jadi la ye Nak!, bersyukur, ahaha, bonus ibu kamu ni idak le byk mane pun.

Sedar tak sedar dah dua tahun PJJ dan sudah dua tahun aku berkahwin. Yang aku perasan, mmg kami sama2 tak sempurna, tak cantek dan tak hensem pun, gemuk pulak tu sejak lepas khwin, tapi we complete each other, itu aku pasti. Contohnya, suami ku mmg akan selalu jd problem solver, walaupun kekadang aku tak mintak pun tolong cr penyelesaian, aku nak suh dia dgr je aku bok-bek-bok-bek ni..hahaha, luahan perasaan la konon. Tapi dah itu fitrah lelaki, x suke dgr bebelan dan rungutan, lebih suka cari jalan penyelesaian supaya no more complain, hahaha. Buku "Men from Mars, Women from Venus" pun baca tak habis lagi, aku mmg suka bc "manual" mcm ni, (ye aku ngakui..Al-Quran adalah MANUAL yg terbaik!!!). Kajian omputih ni best jugak kadang2 utk jd kan pengajaran. Dgn dia (suami), aku belajar mnjadi sentiasa bersyukur, hihi, aku ni sejak duduk sini, dah xde sgt 'pengisian' mcm usrah etc. Harap kan suami lah share apa dia dpt masa dia ke masjid. Terima kasih suami ku, tidak mmbiarkan isterinya leka..

Tak pernah bertengkar? hahaha, tipulah... tetap ada jugak part2 kecik hati tu, sedang kan adik beradik hidup dgn depa dr kecik pun gaduh2 manja gitew..ini kan pulak suami isteri yang umur dh nak masuk 30 br nk hidup bersama. Cuma terpulang lah pada kita mcm mana nk handle marah/stress/kecik hati dlm perhubungan. Benda simple, contoh nya, cara picit ubat gigi, aku picit kot bawah, suami picit kot atas...adoi laaa...!!! janji gigi bergosok :)
Oh, apa yg aku dh melalut ini.

Sekian bebelan utk hari ni, next week student diploma start kuliah blk, laa depa duk mid sem break, tu la ada time melalut ni..huwaahuwaahuwaa... Daaaa!!!

"Dalam sebuah hadis yang sahih yang direkodkan oleh Bukhari dan Muslim, nabi berkata, Aku berwasiat kepada kamu supaya menjaga wanita dengan sebaik-baiknya kerana mereka dijadikan daripada tulang rusuk dan sebengkok-bengkok tulang rusuk adalah yang di bahagian teratas. Sekiranya kamu cuba meluruskannya, kamu akan mematahkannya dan sekiranya kamu membiarkannya akan terus bengkok selama-lamanya. Jesteru, berpesan-pesanlah tentang wanita (dengan kebaikan)."





Wednesday, December 26, 2012

cerita lama

Salam,
Best nya baru balik bercuti, idak le ke mana sangat pun, cuma balik kg mama ku kat Pahang, ada kazen sebelah mama aku, iaitu anak mak long aku menikah dan majlis resepsi sekali :) Both pengantin sangat cantek, Dr sama Dr, syukur, sama kufu, so hopefully xde lah timbul isu, al-maklum aje lah ye kerjaya sebagai doktor perubatan ni busy yaAmat, hoho, ye tak? Hihi, we are happy for him, nama nya Dr. Azlan, err, wife dia aku pun x sempat jumpa lagi, hanya lihat dr jauh je :) Dr.Fedliayana org Muar Johor. Sangat cantek! Pengantin mmg semua cantek berseri2 kan!

Dah nak masuk tahun 2013..beberapa hari je lagi.

Umur aku pun makin meningkat, itu sudah pasti, klw umur menurun, dah mcm The Curious Case of Benjamin Button la pulaks..hahaha. Giler hensem abg Brad Pitt nih!!! Ops, lari topic. Aku pun sama mcm org lain, mesti nk review apa yg telah terjadi sepanjang 2012 yg gemilang ini. Hihi :) Bukan nak menunjuk2, idak! idak! Saja nk sharing, dan bersyukur.

Antaranya:
1.Masih PJJ dengan jayanya. Saya di Penang, suami kerja KL. Masa ada gegaran awal tahun hari tu, aku turun tangga dgn perut boyot yg sudah 36weeks, dari tingkat 9 ke bwh, asben masa tu kt KL, bagus!
2.Beli kereta baru PKL1845, kaler putih, beli pun sebab kekonon nk keta besaq sket dr kenari, sbb dh nk dapat baby, tup2, still rasa x cukup besar..hahaha...rasa nak beli Wish la pulak..hiks! Manusia mmg tidak pernah puas dgn apa yg dia ada!
4.Selamat melahirkan anakanda Muhammad Nuh Bin Yunus, normal, 3.0kg, di Hospital Taiping. Syukur!
5.Start berulang alik dari Penang ke Taiping, hari2 sebab anakku dijaga oleh mak pak aku di Taiping, ni kes x cukup konfiden nk bela anak sorg2 di Penang, kerana suami saya kerja kat Technip, Jln Tun Razak, KL. Sadly, sejak aku travel mcm ni, langsung xde savings, minyak mcm air!!!!!!
6.Dpt tnggungjawab kena mengajar subjek Material&Energy Balance, huhu, ni mmg failure rate tinggi punye subjek loooo....
7.Sudah pun dapat surat kelulusan untuk berpindah ke UiTM Shah Alam, akhirnya! Aku start uruskan nya sejak March 2012 lagi, baru ni je terima surat dr sana. Alhamdulilah.
Report duty 1.3.13.


Nota kecil: Skrg ank aku, mak pak aku jaga...esok2 dh pindah Shah Alam, nk letak anak kat mana ni?? Taska? nursery? rumah org? Owh!! saya pening nk decide....huuuuu





Tuesday, December 11, 2012

saya semakin membulat!!!!

 
Oh NO!!! Stress nye tgk badan dah mcm tong ni...aduih!!! :( Mcm mane nk turun kan berat badan ni.. Hahah, mcm biasa, org akan bg idea bersenam...tapi masa bila???

Wednesday, December 5, 2012

menantu perempuan ke-3

(dari kiri: kak ina, saya, Nuh, ibu mertua)

 
Salam, selamat buka semester baru ye bagi pelajar diploma kejuruteraan kimia kampus cawangan pulau pinang ini. :)
 
1st week of lecture, aku terus mula kuliah dgn jaya nya, target chapter 1 boleh habis dlm minggu pertama ni, juga operasi jual buku teks.
Student kelas aku OK je, yg laju ada (bg satu soalan, sat ja dpt selesai kan) yang slow pun ada..huhu.. Takpe2, saya bukan nk tunjuk hebat dpn awak pun, saya cume sebagai pemudah cara sahaja supaya uolls faham subjek kita yg best ni!!!! :)
 
Oh ya, ni gambar kahwin adik ipar saya, (adik lelaki suami saya). Meaning, saya sudah ada biras perempuan yg baru, sebelum ni, kakak ina sahaja, isteri kepada abg long suami saya. Hehe, tahun depan in shaa Allah ada lagi yg walimah kut! Alhamdulillah. SYukur. Athirah nama nya, org Terengganu, comel, hihi, merasa lah aku ke Terengganu ari tu, juga ke Pasar Payang yg indah permai tu, siap ada org bergaduh tarik2 rambut lg dlm pasar..Oh Mak Kau!!!!
 
Majlis OK sahaja, anakanda Muhammad NUH pun OK sahaja, hoho, sadly kami udah xde bilik lg, sblm ni duduk bilik pengantin..ni dh ada pengantin baru..harap maklum la kena duduk aje la mane2, klw dah semua adik beradik suami balik Melaka rumah mertua (9 org adik beradik)..hoho. Bukan aku gedik benor nk bilik tu nk memerap ke ape...hihi..cume perlu space nk bukak2 tudung..
 
 
 
 


Wednesday, November 28, 2012

cari idea





hihi..sila jgn muntah ye..tgh cari idea nk celebrate anniversary ....

saje pilih gambar ni sbb..?

Bagi saya ada sentimental value nya..ahaks!!

sorang pgg bantal anak..sorg pgg botol susu anak..

Itu lah kepakaran kami berdua buat masa ini, nak tidor kan anak, suami handle, nk bg susu anak, of kos la ibu nya kan???!!! hihihi :)

Tahun lepas dua2 tak ingat nk rai kan..sbb saya tgh mabuk2..hoho.

=)




Thursday, November 22, 2012

Commitment membuat kan saya terus kuat di sini..

 

Commitment membuat kan saya terus kuat di sini..

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Sejak blk dr cuti bersalin ni, aku masuk opis baru, blok baru, best laa, aku suka je. Cume, rumet la xde, p Industial Attachment selama setahun, sunyi sket la, sbb kadang2 rasa nk ckp dgn org, kadang2 rasa busy giler nk study, buat preparation sblm mngajar masuk kelas. Apa2 pun, alhamdulillah, bilik sgt best!
Dan aku pulak dpt tgjwb baru iaitu kena mengajar subjek killer bg Chemical Engineering ini. Ohoh! Sgt menguji dan mengujakan. At positive side, "AKU CABAR DIRI AKU!!" Hihi, ye sgt le tu..hahaha. Aku dah 4 semester mngajar subjek (yg org plg tanak kot..!) Organic Chemistry/ Hydrocarbon Chemistry. Aku guna pendekatan yg sama, mncabar diri sendiri, ahaha, sbb bg aku, klw org lain boleh, kenapa aku x boleh!! (cume part  yg sedey sket, kesian jgk la kt student, bile dpt lecturer yg br terhangak-hangak pegang subjek tu..1st timer). So, subjek kali ni, mmg aku berkawan baik dgn calculator la blk, hehe, sebab subjek sblm ni, memerlukan bakat melukis stucture je..haha.

Aku masih berulang alik dari Taiping ke UiTM Penang ni, hari2, sgt penat hokay...tapi ini ujian aku, redha aje lah. Aku yg x cukup kuat/tabah nk bela anak sorg2 kt Penang ni, sedang kan asben aku masih di KL. Padahal, jiran aku masa rumah sewa lama tu, pun bela anak sorg2, asben keja KL jgk, dia electrical engineer kt power plant area Perai ni.. Anak perempuan, sgt la comey anak dia. Masa sblm aku beranak tu, konon nya berazam nk jd mcm dia la, very the tabah woman/mother/wife! Hihi, last2, aku decided, duduk dgn mak pak jugak kt Taiping ni. Pantang x habis lagi, aku dh stop menyewa, dan angkut barang2 semua ke rumah sewa asben di Shah Alam, seksyen 27. Aku x cukup kuat nk hadapi situasi anak meragam/merengek/demam/sakit/etc di kala mlm hari. Handle diri sendiri x sama mcm handle anak seorg diri. huhu. Maka kekdah nya, aku bersabar aje lah hari2 ulang-alik, almost sejam travel, tu tak masuk lg klw jem sbb highway ada org eksiden..huhu.. Anak, mak aku jaga, she's willing, aku OK je, lg suke apee!! :)


 
 

Thursday, November 8, 2012

Next Semester

Sudah dapat timetable utk next semester.
Oh NO!!! Aku kena ngajar subjek yg sgt2 penting dalam Chemical Engineering ini...
Hoho..ni betul2 mencabar minda ni, sbb dh lama tinggal woooooo...woooo...

Doa kan aku berjaya deliver ilmu dgn baik ya..hah! :)

Tarik napas....!!!!

Tuesday, October 23, 2012

5 bulan

Kamu sudah 5 bulan ye Muhammad Nuh Bin Yunus!
Alhamdulillah.
Syukur atas nikmat anak, nikmat kesihatan, nikmat kebahagiaan, juga segala nikmat dari NYA yg tidak terhitung. Setakat ini, mmg lemak habis lah aku, sbb duduk dgn mak ayah kt Taiping kan.. Anak pun mak ayah aku yg jaga, bayar kt depa je, aku tak berani nk duduk sorang2 kt Penang tu, suami pulak masih di Key-el tu, huhu, sampai bila lah kita kena PJJ ye anak ibu? Entah lah Nak, ibu pun xde jwpn, ALLAH swt shj yg Maha Mengetahui. For the time being, Ibu rasa, ibu lebih kuat untuk ulang alik ke UiTM PPinang-Taiping tu, rather than duduk je rumah lama yg blkg kampus tu. Sejam travel, OK je. Lg pun, blk je umah x pyh masak dah, semua opah dh buat kan, ibu cume jg kamu je. HIHI. Sejak kamu dilahirkan lagi, udah duduk dgn opah kamu. Hihi, kekadang ibu rasa, kamu jd ramah-tamah sbb ikut perangai opah kamu...hihi, ade je, ba-ba-bah-bah-baa-baa... :) Padahal, ibu kamu pendiam jewrrr...:P


Nota: Ibu rasa, ibu lg serabut pikir kat mana nk angkat padel minyak, teka lokasi camera AES tu..huhuhuhuhu



Friday, October 19, 2012

kursus Induksi

Assalam. Jangan rasa bosan lagi ye kawan2..hahah.. lama giler x update blog. Sayang nk tutup blog ni, hhuihui. Baru blk dr kursus induksi selama 2minggu. Best jugak! Sangat informative la as for me penjawat awam/pegawai awam (tp ada jugak benda2 yg x relevan, haha, layan jee). Pada mula nye, mmg le berat hati giler nk pergi, sbb nk berpisah dgn Muhammad Nuh ku iteww. Hihi. Tapi demi tanggungjawab, aku pergi jugak la. Aku xde geng dr FKK UiTM Caw PPinang ni, sbb staf yg sama batch report duty dgn aku, iaitu Rasyidah dan Azahar dah pergi bulan Mei ari tu, masa tu aku tgh tgu hari nk beranak..haha. Kang terberanak aku kat Pusat Latihan UiTM Kg Gajah tu, lagi haru!!

 

Overall sgt Best lah. Syukur, aku dr awal lg dpt geng dr UiTM PPinang ni, dgn x sengaja, Allah yg lorong kan, masa nk submit form ke tingkat 9 (Borang Mnjalankan Tugas Rasmi di Luar Pejabat) kt depan lif. Tergerak hati nk tegur, rupe nya Siti Hajar dr JSG ni pun kena pergi induksi jugak sama aku. Terus cop jd rumet dan kami naik keta sesama, aku bwk keta sendiri, ayah aku suruh, senang nk keluar nanti. 

Setiap hari ada kelas/ceramah. Makan 6x sehari, on NO!!! Boleh gemuk aku yg sememangnya makin tembun ini..HUHUHUHU. Aku dapat Kumpulan 1, hadoih, nombor pun ngeri, tapi rupa nya sgt best, sbb syukur sgt dapat desk-mate yg sempoi. Sebelah aku Fizi (wife ustaz) dan hujung sekali Huda (bertudung labuh). Final exam induksi ni, mmg masa suntuk la nk study semua nota2 dia, tapi alhamdulillah la aku dpt geng yg suka study group dan depa sgt disiplin, xde melalut gossip x tentu hala.. haha..iaitu Rosmaria, Aisyah dan Rektor Bunga. Result nya lg 3 bulan, hadoih, debor jugak, berdoa dan berharap, LULUS dgn jayanya dan boleh lah SAH JAWATAN sebagai pegawai awam ni. HIHI. Lg Best, Kumpulan aku menang juara. hahaha, berbaloi la dpt kumpulan 1. Tshirt kaler oren ni aku yg tolong tempah, kazen aku buat kan. Tak amik komisyen pun, saje sonok2 nak sedondon.

Masa aku kursus, mama aku la jaga kan anak. (Siap kena marah dgn mama aku lagi, kata nya, usah telepon selalu, p kursus, exam jwb baik2, yg penting focus bg LULUS..hahaha, mama aku dh mcm cikgu disiplin pulak). Aku sempat curi masa sket masa tgh2 tempoh kursus tu, lari p Ipoh jap jumpa Muhammad Nuh aku tu. Ayah dan Mama aku turun Ipoh sbb nk ziarah pak cu aku yg akan menunaikan haji awal Oktober, dpt lah aku jumpe anakanda aku tu, kejap pun jadi lah, mama aku ckp, dr aku sampai, sampai lah aku blk, baru dia tidur, tahan mata sbb nk spend masa dgn ibunya..oh anak...kamu sgt comel di mata ibu!

Pengalaman duduk kat asrama baru tu, ok sgt, mcm hotel woo.. Selesa habisss!! Depa duk citer tempat tu "keras". Aku memula mmg tanak amik port, tapi bile dah terkena pada diri aku sendiri..haaaaa....baru laaa...huhu... Mmg rasa nk angkat beg balik...tp sbb x exam lagi... Bertabah lah wahai hati.






Friday, July 6, 2012

Episod 2 - ibu dan anak



15.5.2012 - selasa

Sakit contraction makin menjadi2, huhu, dgn muntah2 lagi. Area pukul 4pagi lebih midwife dtg check VE, sbb dia tgk aku dah tak duduk diam; sekejap duduk kt atas sofa, sekejap baring kat katil, sekejap ON aircond, sat g ON kipas pulak..serba tak kena..hoho, sakit nyee..Tetiba ada seorg sister ni lalu, pintu bilik aku mmg terbukak je, sbb aku duk muntah2.
"Puan Shikin, sabar ya, ni baru sikit" Oh NO! Ni br sikit????!! Lps check bukaan sudah 4cm, terus depa pos aku ke LR, naik wheel chair. Syukur mmg x ramai org time tu, x le aku kena tgu lama, masuk je terus tukar bj dan pasang segala bagai alat. {Sejuk nye dlm bilik ni, atau sebab dh nak pukul 5am..entah.}
Sebelum tu, smpat aku call asben bg tau aku dh nak masuk labor room.
Hoho, aku mula rasa sakit nya nak bersalin ni, makin kuat, huhu, mmg hazab sungguh rasa nya, gile sakit.
Oh ya! Sadly, LR hospital Taiping ni, asben tak boleh teman kan isteri dlm labor room ya..huhu. Xpe lah, aku redha je. Bak kata member opis aku, Linda, "ada atau xde suami kita dlm labor room tu tak penting, yg penting kita dan baby selamat serta doa dan redha suami ada dgn kita" Hihi, kami sama2 PJJ, iaitu hubby memasing keja jauh. Tu nama nya ayat penyedap hati, hoho!

Yang aku ingat..dlm LR tu, sakit makin menggilaa...
Aku dpt ubat thn sakit, nama apa tah, lupa.. Sakit ttp rasa dan mengantuk ya amat!!! Gas sedut2 pun xde. Epidural usah mimpi laa..huhu. Episiotomi ada laa..haha. Pecah air ketuban pun dh x rasa apa.. kena gunting pun x berasa apa..hahaha. Tau2, area pukul 9am, semua pakat kerumun aku, ajar mcm mane nk push, push hanye bila rase sakit dtg, hihi, aku x berapa pandai pun, tapi aku cuba hingga berjaya keluar kan baby dr rahim ku. Hihi. Suke laa...semua nurse, midwife, Dr, sgt baik...sgt supportive :)


Alhamdulillah, dekat2 pukul 10pagi, aku selamat melahirkan..

Menjahit, hampir 2jam..lenguh kaki woo.. Nurse klinik desa rumah aku, yg dtg melawat, tegur, kemas jahitan ya :) hihi..malu i




Monday, June 18, 2012

Episod 1 - ibu dan anak



14.5.2012 - isnin

Jam 2pagi, aku terjaga, hihi, aku mmg kerap terjaga pun sejak trimester ni. Aku terasa sakit, mcm cramp, period pain. Hehe, siap x sure lg, maklum lah, dah hampir 9bulan xde dtg haid. (Aku ni jenis period pain yg 'boleh tahan teruk' lah jgk sakit nya..huhu) Betui ke cramp mcm nk dtg period ni? Seperti biasa, mcm ibu2 lain, aku buat dek sahaja. Malas nak layan konon, sbb sekejap2 aje pun. (Nurse pun dah pesan tgu sampai sela masa sakit setiap 5minit) At last aku tertidor. Start pukul 330 br aku rase mcm kerap pulak sakit nye, huhu. Disebabkan 1st baby xde pglmn dan kandungan sudah overdue 40w3days, aku pun ikut la ckp suami utk ke hospital. Oh ya, aku mmg xde turun darah atau pecah air ketuban..

Sblm ke hospital, aku mandi dulu, sejuk giler weih, pepagi dah mandi. Siap2 ala kadar, kemas beg bagai, terus lah ke hospital taiping. Mama dan ayah aku terkejut la jugak, aku cakap dah rase sakit2. Kami mmg plan nk bersalin kat spital gomen je. Sbb? 1st experience, umur aku pun dah 30thn, buku merah dgn sticker hijau. Huhu.

Sesampai je di hospital, aku kena buat VE, huhu, sakit rupanya woi, seperti yg selalu digembar-gemburkan. Dah la Dr.yg bertugas tu mcm baru je, takut2 nk buat VE. Aku lg la takot. "Puan Shikin, jgn angkat montot ye, saya nak check ni" Huhu, sadly bukaan br 1-2cm je dek non oii. Oh ya, sakit yg mcm cramp period tu pun, xde dah, adoi laa.. Midwife tu hanya pgg je perut aku. (pgg perut je pun leh tau ye, ada contraction ke tdk eh, hihi, hebat ye dunia ilmu perubatan ni)

Aku kena admit wad 1A. Bilik sorang. Huhu, giler ar start bosan. (huhu, klw xde pape, aku ingat nk mintak blk laa, harapan, hahaha). Sempat lg suruh asben beli sarapan, ns lemak + roti canai kuah kcg dal, suh passing pada guard, sbb bkn waktu melawat lagi. Bilik aku betul2 dkt pintu masuk dan sebelah pak guard. Bermula la episod, nurse dtg check jantung baby, dtg check kekerapan contraction yg x berapa nk muncul lg tu, suhu bdn, tek darah. Area pukul 9am, Dr pulak dtg check aku, adoih, muda bangat la Dr.lelaki ni, huhu, belasah aje la. Dr tu kata, aku suspect kena kencing kotor, itu yg aku rase sakit area ari2 tu. Huhu, bukan sakit nk beranak rupanya..adohai.. Katanya lagi, mmg dekat2 nk bersalin, ibu mmg boleh dpt pun kencing kotor ni. Hmm, ape2 aje lah, janji baby dan ibu sihat.

Lunch time, mknan sampai, aku mkn dgn gembira, maklum lah, bukan nya ada pun sakit contraction tu. Haha, hubby dtg, rancak berbual, mama aku pun dtg dgn Amirol, sembag2, gelak2. Seronok ye?!? Petang tu, ayah dan Anis pulak dtg melawat. Asben pun ada jgk la, dia x jd blk KL, sbb aku admit wad hari ni, klw tdk mmg dia nk blk KL, kerja. Kami PJJ lagi ye kawan2. Tapi waktu melawat sampai pukul 7mlm, aku rase sedih la jugak depa nk blk, sbb xpernah tido hspital, rasa sunyi bilik sorg.

Mlm nya, xde TV la kata kan, aku isi masa dgn mmbaca, ngaji sikit, solat2 sunat yg patut. Dekat2 kul 10mlm mcm tu aku rase sakit contraction tu makin kerap, sampai tertidor melayan sakit, bila terjaga aku juge alami muntah2 beberapa kali, menyebabkan staff situ jd kalut, habis cadar dan lantai..mane sempat nk ke toilet, even toilet dlm bilik je dpn katil. Aku mmg ada gastrik. Nurse tu bg biskut kering, suh aku mkn, dgn contraction yg makin kerap lagi...adoiyai.. Tabah lah wahai ikin.


Nti saya sambung episod seterusnya ya.. :)



Saturday, June 2, 2012

Nuh kena prolonged jaundice


Muhammad Nuh kena kuning. Kesian. Part yg plg aku x thn ialah, kena cucuk kat tumit amik darah, atau kena cucuk di tgn juge amik darah. hadoih..aku yg x thn dgr suara Nuh nangis..huhuhu..aku yg nangis pulak.

Kronologi:
Hari ke-3, pepagi tu nurse dah dtg rumah. Check ibu, then, check baby Nuh. Nurse tu ckp, anak awak kena kuning ni, sila ke klinik kesihatan (KK) kat Kg Expo, Kamunting, utk amik sample darah, check reading Serum Bilirubin (SB) dia. Aku pun apa lagi, sepantas kilat terus siap2 ke KK. Suami pulak xde hari tu, dia ke Penang, teman Amirol adik aku, interview Sime Darby. So, ayah aku la kena hantar kami. Sampai je KK, tgu turn dicucuk di tumit, dpt sample darah, hntr ke lab, then dpt la reading nya 12.4. Ok. tinggi jugak, tapi masih belum tahap kena admit. Jadi nya, kami pun blk la ke rumah. Maka, bermula la episod, apply, mcm2 petua-petui utk menurunkan kuning anak ni. Hihi.

Hari ke-4. Check lg SB anak ku. Huuuu. Naik maaa! 14.9. Oh NO! Serius, border line weih. Sbb, jika 15, confirm Dr akan buat surat utk ke Hospital Taiping. So, Dr advice, ptg pukul 3, dtg lg utk check nilai SB.
Huhu, sadly, ptg nya reading SB anak ku naik dgn 'gembira' nya. huwaa.. Terus lah dpt arahan utk masuk wad B3, hospital taiping. Sampai je wad, baby Nuh pun agak meragam..kesian. Agak nya psiko dgr suara 'kawan2' nya nangis dlm ward tu kot, haha. Kami kena tahan sehinnga hari ke-6 umur baby Nuh. So, 3h2mlm la kami di ward B3.

Hari-7, repeat check SB, sampai lah hari ke-14, reading SB anak ku masih 8.0 sahaja. Dr kata, klw reading nya 7.9, aku dh bleh stop any related procedure. Sadly, atas pagar bacaan nya.. Hmm, apa lagi, dpt surat refer pakar kat Hospital Taiping. Baby Nuh kena amik sample darah dan air kencing, utk di buat beberapa test bg memastikan yg baby Nuh, betul2 sihat :)

Result release umur baby 30 days. Hopefully, semua nya baik2 aja. :)





Wednesday, May 23, 2012

Hospital Taiping

-sebelum : masih tersengeh2 ya-

Salam, 
Syukur kepada ALLAH swt kerana saya sudah selamat melahirkan MUHAMMAD NUH BIN YUNUS. Pada 15 Mei 2012 jam 9:41am dgn berat 3.0kg dan normal. Syukur sgt2.




Tuesday, April 10, 2012

kira-kira


Salam,
Saya sudah masuk ke era setiap minggu check-up klinik. Hoho. Time flies...
Saya masih di Penang, belum mula bercuti dan stay di Taiping, untuk menunggu hari-nya.
Saya masih seorg diri lagi di Penang ni, semoga baby masih boleh menunggu sehingga ibu mu ini blk ke rumah atok dan opah ye, klw tidak ibu akan jd panic..doa..doa..doa.. (sbb sorang2 je kt Penang ni, suami keja KL). Ibu tahu kamu anak yang mendengar kata kan? :) Amiiinn!

Saya plan nk letak gmbr saya yg terbaru hari ni. (Al-maklum, br beli camera baru, purposely nk amik gmbor anakanda tercayang yg bakal lahir le ni) Tapi udah tertgl cable nye dlm kotak. Beli camera murah2 saja, DSLR tu kompom la x mampu. haha. janji boleh snap gmbr. :) Saya semakin membulat. Sampai kan ada opis-mate tegur, nmpk muka aku je, mesti tgh ngunyah..hahah..haru! Set bersalin saya juga sudah sampai. Order online.

Semester sedang bercuti. Juga opis sedang 'di langgar garuda'. kenapa? sbb semua org duk pakat packing brg tgu mover dtg, angkut brg2. Pindah bngunan baru. Opis baru! :) Ok lah, excited jgk lah, sbb aku abis cuti pantang nanti, aku akan ada work place yg baru. Dgn status baru, ibu :) Ngee..juge kena ngajar subjek baru. Reaction of chemical engineering. Cume yg x best nya, sem depan rumet aku xde setahun. Industrial attachment di Kulim.

Monday, February 13, 2012

update

Salam.
Alahan? masih?
Ada lagi jugak laa, cume tak seteruk dulu2, awal2 pregnancy dulu, teruk tahap hape je aku rasa dulu tu.Currently...

1.Masih tak boleh telan air liur sendiri, especially tgh solat dan baca Quran, hadoih..klw dah start angkat takbir tu, bermula lah kemam air liur sampai beri salam. Bukan aku x cuba telan, end-up hingga rakaat kedua sahaja, dan aku muntah..huwahuwahuwa..Tak kan aku nk kulum gula2 tgh bersolat? Hihi. Time baca Quran tu, aku makan la gula2. Hehe.

2.Pepagi, akan ada satu round muntah kuning tu..huhu. Letih. Bukan aku tak cuba mkn biskut pagi2, sudah...penyudah nya, dgn biskut2 tu keluar balik..blueekkkk!

3.Aku mesti kena mkn dgn sgt kerap, errmm...itu normal kan pada ibu2 ngandung. Hihi. Cume yg aku tak tahan nya, klw la aku terlupa/ralit utk mkn something area pukul 3ptg, sat g pukul 4 lebih hingga pukul 5ptg, aku akan pedih dada, hingga akan 'blueekk' lah semua mknan yg telah dimakan lunch tadi. Huwaaa..penat je makan. Bukan itu shj, skrg ni, klw muntah, mesti je tahap keluar darah sama..adoih..pedih dada aku..huhuhu...

4.Suka minum limau ais, suka minum ais jugak!! Padahal, masa sblm pregnant dulu, dlm peti ais umah aku ni, susah betul nk cr air sejuk.. Laa ni, air sirap ais mesti ada dlm peti sejuk.

Sekian. :)

Tuesday, January 31, 2012

sentimental



Assalamualaikum.
Hari ni, saya sudah dapat 'kuda' baru saya, syukur, sangat happy. Alhamdulillah.
Mmg aim aku nak 'angkat', sbb dah nak dapat anak dan nak blk Perak/Melaka senang, itu yg aku tukar baru tu..

Tapi, tadi...seyes aku sayu...

Sbb, parking bertingkat kat aprmnt aku duduk ni, ada satu tempat je, so, darling lama aku kena parking di luar sahaja..sementara tunggu masa bertukar hak milik..huhu...rasa kesian pulak dah. Tambahan pulak, hujan cuaca petang ni..adoi...syahduu..sob..sob..

(menaip blog sambil dgr mp3 Anuar Zain-Perpisahan)

Mana tak nya, sejak tahun 2006 aku bersama nya, of cos la byk sgt memori terindah, terluka, terhangit, terbengang dan ternangis dalam darling aku tu..huuu..

Ingat lagi masa memula decide nak beli kereta pertama ku..ececeh..dah mcm konsep 'Rumah Pertamaku' lah pulaks..haha..
Ayah aku beriya suruh aku amik Gen-2, masa tu model proton yg tu agak hot la jugak, kereta mampu milik..hihi. Tapi aku ada planning sesuatu, maksud aku, aku plan, aku tak kan kerja lama dlm field engineering tu lama, sbb aku nak kembali ke cita2 asal aku, jadi tenaga pendidik..so bila consider pasal menyambung pengajian, mesti lah full-time, dan harus lah tiada income tetap, itu yang tak berani komit dgn kereta yg per month nya more than RM500..so, kenari lah pilihan nya, walaupun aku suke kelisa lagi waktu itu, tp sbb ayah kata, amik la keta yg besar sket..so, aku turut kan aje.

Sejak aku amik lesen P, aku mmg tak pegang kereta langsung dah..hingga lah suatu masa tu, aku terpaksa beli kereta, auto pulak saje yg aku konfiden, mmg x berani lah nk bwk manual dah sbb lama sgt tgl..lupa ilmu keta manual..hahaha. Terkial2 jugak lah aku bwk darling aku tu..Masa tu, pegi keja guna highway pasir gudang..seyes aku takot dgn kebagakkan lori trellar dan seangkatan dgn nya..tapi terpaksa, sbb mana ada BF nk tlg bwk kan keta ke, nk hntr g keja ka..haha.. Byk jasa dia pada aku..ngee :)
Dgn darling tu jugak lah aku ulang alik JB-Taiping..gagah sungguh dia, tak berani nak duduk sgt lane kanan, maklum lah cc keta kita ciput je..semput dia klw aku paksa 130km/j..hahaha, walaupun kadang2 aku paksa jgk dia rempit..
Oh ya! Aku pernah sekali accident dgn darling lama aku tu, al-kisah nya keluar simpang 3 tak tgk berkali-kali-kali then, kereta dr arah kiri..DANG!! langgar aku.. Melayang RM400 aku.

Dgn darling tu jugak lah..aku byk kali menangis dalam kereta kerana dikecewakan..

Hari aku keguguran tu pun, aku masih drive blk Taiping utk berpantang, huhu, siap kena marah dgn ayah kenapa tak tgu ayah dtg amik aku kat Penang.. Maklum lah, dah PJJ ni, suami jauh, semua nya aku terpaksa redah sendiri..

Dgn darling tu jugak lah, aku mula berkenalan dgn bakal ayah kepada bayi dlm kandungn ku ini, hihi, bak kata asben, itu kereta pengikat kasih kita..hihi..Byk aktiviti bersama nya; pergi dating lah, pergi blk Taiping utk kenalkan dgn ayah dan mama, pergi bertunang lah, even, aku terlambat nk pergi bernikah pun, still naik darling aku ni..hihi..gigih!

Tadi, asben pesan, suruh amik byk2 gambar..sbg kenang-kenangan..huhuuu..

Nota: Aku hanya luahkan apa yg aku rasa ketika ini..sorry to readers :)






Tuesday, January 24, 2012

6 bulan dah


Salam to all.
Saya pergi scan gender pagi tadi.
Alhamdulillah, semoga semua nya berjalan dgn lancar dan bayi sihat sempurna.
Suami sgt excited :) Buat scan di klinik penawar area Permatang Pauh. Ada dewan bersalin muslimah lagi. Hihi. Tapi aku plan nak bersalin di Perak kot, sbb aku duduk sorg je kt Penang ni, so saat2 dh krtitikal tu, mmg kena cuti awal dan berehat di rumah mama aku dah..
Diri ku? Makin tembun..lebor..byk bj kurung dah x boleh pakai g kerja, kena start pakai uniform ibu2 dah ni..hoho.. Seyes selekeh sungguh aku dlm gmbr ni, secalit bedak pun x boleh pakai, adoi laaa...

Nota: Lepas scan, nurse tu bg set 'seperti di atas'. :)

Wednesday, January 11, 2012

ini pun nk cerita ka?

Salam.
Saya sudah boleh kembali memasak..yeay!!! (walaupun pun masih tekup2 hidung dgn kain..haha) Huhu..kesan daripada mabok tahap dewa tu lah, aku tak masuk dapur sejak Raya Puasa ari tu. Bau menumis tu sgt busuk pada aku hingga mengundang loya dan akhir nya muntah, end-up baring2 aje lah atas katil..seyes manja aku rasa..hoho.

Giler teruk dapur aku.. Byk brg dah expired tanpa sedar, seperti mayonis, sos tiram, etc. Dan ada jugak dh beku masuk angin seperti serbuk kunyit dan serbuk ikan bilis, haha. Juga, halia dah tumbuh pokok..hahaha. Peti sejuk tu, harus lah 'berkarat' sebab lama dh tak housekeeping..hoho.

Dan paling kesian, kesian pada suami lah, balik seminggu sekali, kena makan kedai jugak. Huhu..maaf kan diri ku yg lemah ini.. :)

Cuma nya, masa mertua nak dtg time New year ari tu, hubby lah bertungkus-lumuih, kemas dan cuci ape2 yg patut..huhu, then bila mama dia nak masak, mmg kena beli brg mcm baru masuk rumah..haha.. Gula pun aku x sedar dh habis..hoho. Teruk..teruk..!

Sejak semakin OK ni, (OK sgt ke? td sblm lunch muntah jgk sekali..huhu) aku dh mula jemu makan kedai, especially makan kedai tomyam. Hoho. So aku dh mula berjinak2 masak ikut selera aku, even sayur tumis air dgn telur pun, dh sedap mkn dgn nasi dan kicap serta ikan bilis grg. Hehe.

Thursday, January 5, 2012

tahun yang baru lagi!


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...
Salam, lama sgt dah bersawang blog ini. Kena housekeeping nih! :)

First of all, Selamat Tahun Baru 2012.


Byk sangat perkara yg nak diupdate dlm blog setelah sekian lama nya (sejak raya puasa ari tu) aku berhirbenasi huhu. Bukan nak tutup terus blog ni, cume kesihatan tdk mengizinkan. Tak jenguk langsung blog, even facebook pun malas nk update apa2..xde mood langsung!! hadoih..Sebab apa? Sebab melayan mabok mengandung ni. Huuuu... (
Lagi pun, famili semua pesan, jgn reveal lagi, sehingga kandungan cecah 5++months, maklum lah ada kisah silam) Alhamdulillah, rezeki kami, lepas balik bercuti raya puasa..rupa2nya, saya sedang, 5 minggu pregnant. Syukur yang tidak terhingga. (no wonder lah saya mengalami symptom2 seperti cepat letih dan asik nak lena je..hihi..segan dgn mak mertua, kerja tido je raya ari tu..huhu)

Genap je 6 minggu kandungan, bermula lah episode yg tidak akan daku lupakan. Huhu. Alahan yg aku rasa tahap super lah! Bermula dgn tiada selera makan. Byk sangat yg tak boleh nya.. Tak boleh hidu wangi-wangian. Terus jadi loya semacam, plastik sentiasa standby.. Nak basuh baju pun x boleh bau sabun Dynamo (asik hantar dobi, hingga budak kedai tu cam aku..hahaha), nak basuh pinggan pun nk muntah sbb bau Sunlight, mandi pun aku dh kena pakai bar soap yg bau nya ala kadar je.. Rumah mcm tongkang pecah jewrr..tak larat nk vacuum. Aku mmg natural sungguh pegi keja, sbb langsung x boleh berbedak muka sbb muka naik ruam/jerawat..huhu..pedih.. Apasal lah naik di muka??? Buruk!!..huhu. Minyak wangi pun x pakai dah. Even deodorant pun pakai brand Simple je, odorless you!!.. hoho. Tak boleh pakai contact lens jugak. Yang lagi kesian, bau suami pun x boleh..huwaaa... (Kesian lah encik yunus, balik seminggu sekali pun x boleh nak peluk isteri.. hoho..) Aku siap sorok kan minyak wangi dia..haha.. Cuma bab gel rambut dia tu, aku terpaksa tahan lah sket klw dia pakai, x kan nk biar hubby jd selekeh pulak.. Sian pulak kat suami asik pakai cap setiap masa..klw kami keluar bersama. Aku juga x boleh drive jauh2, hanya mampu drive pergi keja dan balik kerja sahaja, syukur lah kampus belakang rumah sahaja. Aku pernah jugak cuba drive dari Taiping ke Penang je pun, tapi tetiba turun darah..huhuhu...takot nye!!...masa tu kandungan baru 10weeks. huhu.. Udah lah ada 'kes' dulu2. So, mmg nekad lah nak jaga betul2. Bab muntah tu, mmg ada dan sgt sedih, mana tak nya, nak makan xde selera, dah tu ada gastrik, pedih la perut. End up, muntah sampai luka2 salur tekak aku ni, muntah darah wooo.. Sian husband aku, muka dia cuak tgk aku muntah darah.. Hmm.. cabaran sungguh aku rasa. One more thing, aku juga rasa sgt syukur, masa kritikal tu, semester baru belum bermula, student duk cuti lagi, klw tdk jenuh jugak la nk ngajar sambil pegang plastik, tu belum masuk bau student yg macam2 tuh..hoho. Haru!! Aku manusia biasa, sentiasa pujuk hati..jgn nangis..jgn sedih sgt...x baik utk anak. Aku mesti kuat dan tabah..sbb aku hambaNya, selayaknya aku diuji.

“Rupa-rupanya Allah mahu saya jatuh lebih lagi. Tidak cukup terduduk, perlu tersembam. Bukan mudah mahu menyedarkan diri bahawa engkau hanya Hamba Allah!”

Dan sgt syukur lah semua hampir telah berlalu..cume nak share dlm blog je, terpulang lah penerimaan org lain. (Maybe pada aku dah tahap super alahan, tapi ada org lain lebih super-super alahan...Tak heboh pun dlm blog..hahaha...)

Now? Mungkin bukan 100% recover, sbb pepagi mmg ada satu round muntah.. Kekadang aku rasa pedih dada jugak, walau pun dah mkn on time. Loya pun ada sikit2 lagi, kekadang tu nak telan air liur pun x boleh. Muka masih berjerawat tahap hape je..huhu..

Doa kami, semoga semua nya berjalan dgn lancar dan baik2 sahaja.. Aminn!

Nota: Balik kg, semua duk sakat, gaya teruk mak nya ni mcm nak dpt baby girl je...hahaha. Entahlah, tak scan lagi pun..hehe.