Friday, July 6, 2012

Episod 2 - ibu dan anak



15.5.2012 - selasa

Sakit contraction makin menjadi2, huhu, dgn muntah2 lagi. Area pukul 4pagi lebih midwife dtg check VE, sbb dia tgk aku dah tak duduk diam; sekejap duduk kt atas sofa, sekejap baring kat katil, sekejap ON aircond, sat g ON kipas pulak..serba tak kena..hoho, sakit nyee..Tetiba ada seorg sister ni lalu, pintu bilik aku mmg terbukak je, sbb aku duk muntah2.
"Puan Shikin, sabar ya, ni baru sikit" Oh NO! Ni br sikit????!! Lps check bukaan sudah 4cm, terus depa pos aku ke LR, naik wheel chair. Syukur mmg x ramai org time tu, x le aku kena tgu lama, masuk je terus tukar bj dan pasang segala bagai alat. {Sejuk nye dlm bilik ni, atau sebab dh nak pukul 5am..entah.}
Sebelum tu, smpat aku call asben bg tau aku dh nak masuk labor room.
Hoho, aku mula rasa sakit nya nak bersalin ni, makin kuat, huhu, mmg hazab sungguh rasa nya, gile sakit.
Oh ya! Sadly, LR hospital Taiping ni, asben tak boleh teman kan isteri dlm labor room ya..huhu. Xpe lah, aku redha je. Bak kata member opis aku, Linda, "ada atau xde suami kita dlm labor room tu tak penting, yg penting kita dan baby selamat serta doa dan redha suami ada dgn kita" Hihi, kami sama2 PJJ, iaitu hubby memasing keja jauh. Tu nama nya ayat penyedap hati, hoho!

Yang aku ingat..dlm LR tu, sakit makin menggilaa...
Aku dpt ubat thn sakit, nama apa tah, lupa.. Sakit ttp rasa dan mengantuk ya amat!!! Gas sedut2 pun xde. Epidural usah mimpi laa..huhu. Episiotomi ada laa..haha. Pecah air ketuban pun dh x rasa apa.. kena gunting pun x berasa apa..hahaha. Tau2, area pukul 9am, semua pakat kerumun aku, ajar mcm mane nk push, push hanye bila rase sakit dtg, hihi, aku x berapa pandai pun, tapi aku cuba hingga berjaya keluar kan baby dr rahim ku. Hihi. Suke laa...semua nurse, midwife, Dr, sgt baik...sgt supportive :)


Alhamdulillah, dekat2 pukul 10pagi, aku selamat melahirkan..

Menjahit, hampir 2jam..lenguh kaki woo.. Nurse klinik desa rumah aku, yg dtg melawat, tegur, kemas jahitan ya :) hihi..malu i