Saturday, July 23, 2011

today is my BIRTHDAY-29

salam to all. Terima kaseh kepada yg ingat (baguih FB ni ada reminder..hihi).
Takde special event pun. Hanya keluar mkn lunch dgn suami. Di "resipi rahsia" area seberang jaya. Sgt bersyukur kepada ALLAH swt..masih diberi nyawa dan nikmat2 yg melimpah ruah yg tidak terhitung. (ops! ayat ku dramatis la pulakss).

Ini tahun pertama celebrate as isteri kepada encik Yunus. Terima kasih ALLah. Itu juga nikmatNYA. Last year aku sambut dgn famili je, sbb kami masih belum nikah lagi. Cuma, masa weekend birthday tu famili (bakal) suami dtg rumah hntr belanja kahwin. Bg kad besday tulis jawi lagi..hihi.

Byk perkara yg aku dh lalui dr transition umur 28 ke 29thn ni. Ups and downs. Antaranya, syukur; konvo master, DM45 di UiTM Pulau Pinang, nikah, resepsi Taiping dan Melaka, honeymoon di Langkawi island, sewa rumah blkg campus, disahkan hamil, huhuhu...then keguguran pulak (7++ weeks)...2nd honeymoon ke Tioman island, suami tukar kerja ke Kolumpo (happy for him, because his carrier grow-up)...etc...tak tersenarai aku rasa...event yg kecik2.. Alhamdulillah.

Aku masih lagi PJJ dgn suami. Sampai bila? Aku pun tak tahu... Kata suami, dia masih x nmpk peluang kerjaya nya utk berkembang di pear island ini, sbb dia sgt tidak prefer utk 'masuk kilang' semula...huhu...sbb dia pernah jd production engineer tu, awal2 carrier nya dulu, sblm current job ni. (tak kan aku nak penting kan diri sendiri..huhu) Secara jujur, Aku sayang sgt dgn kehidupan aku di Pulau Pinang ni, nak blk Taiping dekat, opismate sempoi, rumah belakang campus, etc lah..tapi klw dgn izinNYA, aku relocate ke main campus Shah Alam, aku redha. Berbaik sangka lah dgn takdirNYA... :)

Betul ke 'tempat isteri di sisi suami' nya?????? hmmm....



Sunday, July 17, 2011

setengah


Student diploma sudah mula bercuti, mid-semester break. Suami aku nk blk ke KL semula, Ahad petang pun, xde pilihan bas sgt. Tiket ke KL hanya ada cap2 bas tertentu sahaja.
Last week setel kan vetting soalan final exam, hehe, merasa jugak lah aku buat soalan final exam diploma bagi paper Hydrocarbon Chemistry yg aku ngajar ni. Best2, dpt ilmu dan pglman baru mcm mana sessi vetting ni berlangsung. Lecturer dari caw lain dan main campus shah alam pun turun Penang. So, apa yg aku boleh simpulkan, set kod kursus yg aku buat tu, tiada major correction, hanya minor correction, supaya dpt hasilkan set soalan final exam yg berkualiti. Level nya tak susah dan tak la senang benor. Esok br mula nk buat semua kerja2 documentation. Kuliah berhenti berehat utk seminggu sbb student diploma cuti mid-term..(yeay!!!)

This coming weekdays, aku plan nk setel kan guide student final year projek, supaya deme siap kan experimental work deme. Sbb ini sahaja masa yg ada, klw minggu kuliah tu, 'masak' jugak lah aku nk curi masa turun padang buat research tajuk aku nih..huhu..padat weih..tak dann. Klw boleh aku nak characterize sample tersebut....harap nye gitu lah. Student pun dah diberitahu agenda this weekdays. Last week jugak, dah discuss dgn Encik Azahar, hopefully, boleh berjalan lah.. Lg dua minggu pulak udah nak masuk fasa Ramadhan...cepat je masa berlari :) Kang aku takot progress research pun slow...

Aku plan nak turun KL hari Khamis ini. Malam nya, Chelsea vs Malaysia. Teman suami saya tgk bola. (betui ke aku larat ni??) Esoknya, jumaat ptg blk ke Melaka rumah MIL. Kali ni, take turn as 'weekend husband and wife' ni, aku drive seniri ke KL. Sbb klw minggu kuliah, aku mintak excuse tanak ke KL tu, so disebabkan ini minggu budak cuti, aku kenalah amik giliran ke sana, jumpa dia. Sampai bila rutin aku begini? Entah lah... Ermm..aku sedang usaha lah ni... :P Kawan2 yg baca blog ni tolong doakan ye :)
Bising member aku bila dpt tahu, masa aku keguguran ari tu, aku seorg diri..huhu..."Kalau ko tumpah darah, sorang2 mcm tu, boleh mati tau tak???"


Sunday, July 10, 2011

setahun...berlalu...lalala =)


Salam to all.
Jumaat lepas 8 Julai 2011, genap setahun aku berkhidmat di UiTM Pulau Pinang ini. Masih segar di ingatan, saat2 terakhir aku 'gudbyetata' to JOHOR, setelah 10tahun berkelana, hadoih..ayat puitis gituu...kui kui kui.
Setakat yg aku dh 'lalui' di pulau pinang ini, aku sgt hepi dgn kerja aku as pensyarah (still rasa segan nk guna title itu). Syukur sgt.

Sadly...huwaaaa....kaki aku terseliuh la pulak, di hari jumaat tersebut. Al-kesah nya...Berjalan sambil reply msg dr lectr Dungun, pasal answer scheme, then x perasan anak tangga terakhir, terus "dusshhhh!!!!".. Terus terduduk..huhu..(mujur belom ada 'isi' lagi) Syukur lah kaki kiri yg terpele-ot, then, masih boleh memandu. Punah harapan nk bersukaria, kekonon nk celebrate la..huhu. Nak merayap ke Gurney Plaza.. Tapi aku dpt jugak lah mkn kek di atas, sgt super yummy...Alhamdulillah. Asben belikan..hihi.

Anyway, Kaki kiri aku dh semakin pulih. Boleh berjalan normal, walaupun bukan 100% recover. Thx to kak Hawa, bg no fon Makcik Pora. Thx to Maz, bg guideline jalan ke rumah mkcik urut tu. Thx jgk to Linda, hihi, i guna 'nama' u, sbb makcik itu, ibu mertua adik mu, yg juga, nama sama mcm aku, Shikin. Hehehe.

Apa-apa sahaja yg kita lalui, samada sedih atau gembira, kita mesti tempuhi nya dgn optimis bukan optimus prime..hohoho... Jangan buruk sangka dgn takdir ALLAH s.w.t. InsyaAllah, hati tak stresssssss.... =)



Tuesday, July 5, 2011

T.E.S.T

sekadar gambar hiasan

"..sia-sia rasanya perjalanan hidup jika setiap detik tidak pernah kita hargai dan syukuri & siksanya perjalanan hidup jika setiap ujian yang menerpa kita hadapi dengan kemarahan dan wajah yang muram.."

Wahai hati NORASHIKIN, bersyukur dan bersabarlah dgn ujian Allah, kita hambaNYA, selayaknya lah kita diuji.

=)


Sunday, July 3, 2011

di rumah saja lah

Salam.
Hahaha, ni hobi baru suami saya ye. Seharian semalam mencari PS3 ini sekitar Penang ni. Bermula dr Pacific Megamall, beralih ke Sunway Carnival, then ke Jusco Sbrg Perai City (ini sebab layan transformers dark of the moon TIGA-DIMENSI) hihi.. Lepas habis survey, x jumpe jgk yg "memenuhi kriteria", suami saya nekad ke Pulau la pulak, ke Kompleks Bukuit Jambul..hihi.. Dan Alhamdulillah, jumpe!!! Dan terus bayar CASH..hahaha Smgt!!...klw tidak, mau nye dia nk ke Gurney Plaza pulak, haru... Dah mlm2 ni, dr pagi tadi..agak penat la jugak. tapi tgh LALU ni, layan kan aje..ngee :D

Bukan xde je kat KL yg indah permai tu, entah2, lebih murah dan byk pilihan juga more free gift.. Cume memikirkan nk angkut bwk blk ke Penang tu naik BAS, renyah!! Coz tujuan asal nk main di rumah penang ni, itu yg suami nekad nk beli jgk di sini.

Komen aku selapas menonton transformers dark of the moon tu, OK, best!
Detail sungguh gambar dia..mesin2..besi2 kecik2..hihi..
Tapi, yg plg tak tahan...lama wooo...siap aku boleh terlena lagi, hadoih laa..hahaha





Friday, July 1, 2011

nak kek boleh..

Sudah masuk bulan July laa..hihi.
Tahun depan no more umur 2o-an..hahaha..huhuhu