Tuesday, October 23, 2012

5 bulan

Kamu sudah 5 bulan ye Muhammad Nuh Bin Yunus!
Alhamdulillah.
Syukur atas nikmat anak, nikmat kesihatan, nikmat kebahagiaan, juga segala nikmat dari NYA yg tidak terhitung. Setakat ini, mmg lemak habis lah aku, sbb duduk dgn mak ayah kt Taiping kan.. Anak pun mak ayah aku yg jaga, bayar kt depa je, aku tak berani nk duduk sorang2 kt Penang tu, suami pulak masih di Key-el tu, huhu, sampai bila lah kita kena PJJ ye anak ibu? Entah lah Nak, ibu pun xde jwpn, ALLAH swt shj yg Maha Mengetahui. For the time being, Ibu rasa, ibu lebih kuat untuk ulang alik ke UiTM PPinang-Taiping tu, rather than duduk je rumah lama yg blkg kampus tu. Sejam travel, OK je. Lg pun, blk je umah x pyh masak dah, semua opah dh buat kan, ibu cume jg kamu je. HIHI. Sejak kamu dilahirkan lagi, udah duduk dgn opah kamu. Hihi, kekadang ibu rasa, kamu jd ramah-tamah sbb ikut perangai opah kamu...hihi, ade je, ba-ba-bah-bah-baa-baa... :) Padahal, ibu kamu pendiam jewrrr...:P


Nota: Ibu rasa, ibu lg serabut pikir kat mana nk angkat padel minyak, teka lokasi camera AES tu..huhuhuhuhu



Friday, October 19, 2012

kursus Induksi

Assalam. Jangan rasa bosan lagi ye kawan2..hahah.. lama giler x update blog. Sayang nk tutup blog ni, hhuihui. Baru blk dr kursus induksi selama 2minggu. Best jugak! Sangat informative la as for me penjawat awam/pegawai awam (tp ada jugak benda2 yg x relevan, haha, layan jee). Pada mula nye, mmg le berat hati giler nk pergi, sbb nk berpisah dgn Muhammad Nuh ku iteww. Hihi. Tapi demi tanggungjawab, aku pergi jugak la. Aku xde geng dr FKK UiTM Caw PPinang ni, sbb staf yg sama batch report duty dgn aku, iaitu Rasyidah dan Azahar dah pergi bulan Mei ari tu, masa tu aku tgh tgu hari nk beranak..haha. Kang terberanak aku kat Pusat Latihan UiTM Kg Gajah tu, lagi haru!!

 

Overall sgt Best lah. Syukur, aku dr awal lg dpt geng dr UiTM PPinang ni, dgn x sengaja, Allah yg lorong kan, masa nk submit form ke tingkat 9 (Borang Mnjalankan Tugas Rasmi di Luar Pejabat) kt depan lif. Tergerak hati nk tegur, rupe nya Siti Hajar dr JSG ni pun kena pergi induksi jugak sama aku. Terus cop jd rumet dan kami naik keta sesama, aku bwk keta sendiri, ayah aku suruh, senang nk keluar nanti. 

Setiap hari ada kelas/ceramah. Makan 6x sehari, on NO!!! Boleh gemuk aku yg sememangnya makin tembun ini..HUHUHUHU. Aku dapat Kumpulan 1, hadoih, nombor pun ngeri, tapi rupa nya sgt best, sbb syukur sgt dapat desk-mate yg sempoi. Sebelah aku Fizi (wife ustaz) dan hujung sekali Huda (bertudung labuh). Final exam induksi ni, mmg masa suntuk la nk study semua nota2 dia, tapi alhamdulillah la aku dpt geng yg suka study group dan depa sgt disiplin, xde melalut gossip x tentu hala.. haha..iaitu Rosmaria, Aisyah dan Rektor Bunga. Result nya lg 3 bulan, hadoih, debor jugak, berdoa dan berharap, LULUS dgn jayanya dan boleh lah SAH JAWATAN sebagai pegawai awam ni. HIHI. Lg Best, Kumpulan aku menang juara. hahaha, berbaloi la dpt kumpulan 1. Tshirt kaler oren ni aku yg tolong tempah, kazen aku buat kan. Tak amik komisyen pun, saje sonok2 nak sedondon.

Masa aku kursus, mama aku la jaga kan anak. (Siap kena marah dgn mama aku lagi, kata nya, usah telepon selalu, p kursus, exam jwb baik2, yg penting focus bg LULUS..hahaha, mama aku dh mcm cikgu disiplin pulak). Aku sempat curi masa sket masa tgh2 tempoh kursus tu, lari p Ipoh jap jumpa Muhammad Nuh aku tu. Ayah dan Mama aku turun Ipoh sbb nk ziarah pak cu aku yg akan menunaikan haji awal Oktober, dpt lah aku jumpe anakanda aku tu, kejap pun jadi lah, mama aku ckp, dr aku sampai, sampai lah aku blk, baru dia tidur, tahan mata sbb nk spend masa dgn ibunya..oh anak...kamu sgt comel di mata ibu!

Pengalaman duduk kat asrama baru tu, ok sgt, mcm hotel woo.. Selesa habisss!! Depa duk citer tempat tu "keras". Aku memula mmg tanak amik port, tapi bile dah terkena pada diri aku sendiri..haaaaa....baru laaa...huhu... Mmg rasa nk angkat beg balik...tp sbb x exam lagi... Bertabah lah wahai hati.