Friday, December 28, 2012

temanku, kekasihku, Syurgaku..






Peh! Tajuk jiwang sket ye...(nak baca, baca lah..sila jgn muntah! hihihi)

Assalamualaikum semua pembaca setia blog saya (eheh! perasan leteww ada peminat! haha). Baru berkesempatan nk cerita pasal anniversary celebration kami berdua suami isteri. Tak de apa yg spesel pun, tp besa la kan, bg saya semua nya special dan harus bersyukur. Ada kesihatan, ada kerja, ada suami, ada anak, ada mak ayah lagi, ada mcm2 lah nikmat yg tidak terhitung oleh diri ku yg lemah ini. Huu!
Kitorg decided to have lunch-date (ahaks!, ada si kecik tu bersama, x sampai hati nk tinggal kan kt opah atuk, angkut jugak ke sini) kat hotel Equatorial di Penang, area bukit jambul. Sedap? OK-OK je :) Aku mmg sgt suka mkn dessert dia yg comil2 dan manis2 iteww.. hahaha. Lepas lunch, kami terus balik ke Seberang Jaya, xde ke mana2 pun dlm island tu, sbb nk sambung misi mencari car seat baru yg lebih comfort utk si comil ibu ayah ni. Hihi. Jumpa la. Tak mahal pun, RM450 jew, org lain lagi sakan mmbeli sampai ribu2..aku mampu yg itu je. :) jadi la ye Nak!, bersyukur, ahaha, bonus ibu kamu ni idak le byk mane pun.

Sedar tak sedar dah dua tahun PJJ dan sudah dua tahun aku berkahwin. Yang aku perasan, mmg kami sama2 tak sempurna, tak cantek dan tak hensem pun, gemuk pulak tu sejak lepas khwin, tapi we complete each other, itu aku pasti. Contohnya, suami ku mmg akan selalu jd problem solver, walaupun kekadang aku tak mintak pun tolong cr penyelesaian, aku nak suh dia dgr je aku bok-bek-bok-bek ni..hahaha, luahan perasaan la konon. Tapi dah itu fitrah lelaki, x suke dgr bebelan dan rungutan, lebih suka cari jalan penyelesaian supaya no more complain, hahaha. Buku "Men from Mars, Women from Venus" pun baca tak habis lagi, aku mmg suka bc "manual" mcm ni, (ye aku ngakui..Al-Quran adalah MANUAL yg terbaik!!!). Kajian omputih ni best jugak kadang2 utk jd kan pengajaran. Dgn dia (suami), aku belajar mnjadi sentiasa bersyukur, hihi, aku ni sejak duduk sini, dah xde sgt 'pengisian' mcm usrah etc. Harap kan suami lah share apa dia dpt masa dia ke masjid. Terima kasih suami ku, tidak mmbiarkan isterinya leka..

Tak pernah bertengkar? hahaha, tipulah... tetap ada jugak part2 kecik hati tu, sedang kan adik beradik hidup dgn depa dr kecik pun gaduh2 manja gitew..ini kan pulak suami isteri yang umur dh nak masuk 30 br nk hidup bersama. Cuma terpulang lah pada kita mcm mana nk handle marah/stress/kecik hati dlm perhubungan. Benda simple, contoh nya, cara picit ubat gigi, aku picit kot bawah, suami picit kot atas...adoi laaa...!!! janji gigi bergosok :)
Oh, apa yg aku dh melalut ini.

Sekian bebelan utk hari ni, next week student diploma start kuliah blk, laa depa duk mid sem break, tu la ada time melalut ni..huwaahuwaahuwaa... Daaaa!!!

"Dalam sebuah hadis yang sahih yang direkodkan oleh Bukhari dan Muslim, nabi berkata, Aku berwasiat kepada kamu supaya menjaga wanita dengan sebaik-baiknya kerana mereka dijadikan daripada tulang rusuk dan sebengkok-bengkok tulang rusuk adalah yang di bahagian teratas. Sekiranya kamu cuba meluruskannya, kamu akan mematahkannya dan sekiranya kamu membiarkannya akan terus bengkok selama-lamanya. Jesteru, berpesan-pesanlah tentang wanita (dengan kebaikan)."





Wednesday, December 26, 2012

cerita lama

Salam,
Best nya baru balik bercuti, idak le ke mana sangat pun, cuma balik kg mama ku kat Pahang, ada kazen sebelah mama aku, iaitu anak mak long aku menikah dan majlis resepsi sekali :) Both pengantin sangat cantek, Dr sama Dr, syukur, sama kufu, so hopefully xde lah timbul isu, al-maklum aje lah ye kerjaya sebagai doktor perubatan ni busy yaAmat, hoho, ye tak? Hihi, we are happy for him, nama nya Dr. Azlan, err, wife dia aku pun x sempat jumpa lagi, hanya lihat dr jauh je :) Dr.Fedliayana org Muar Johor. Sangat cantek! Pengantin mmg semua cantek berseri2 kan!

Dah nak masuk tahun 2013..beberapa hari je lagi.

Umur aku pun makin meningkat, itu sudah pasti, klw umur menurun, dah mcm The Curious Case of Benjamin Button la pulaks..hahaha. Giler hensem abg Brad Pitt nih!!! Ops, lari topic. Aku pun sama mcm org lain, mesti nk review apa yg telah terjadi sepanjang 2012 yg gemilang ini. Hihi :) Bukan nak menunjuk2, idak! idak! Saja nk sharing, dan bersyukur.

Antaranya:
1.Masih PJJ dengan jayanya. Saya di Penang, suami kerja KL. Masa ada gegaran awal tahun hari tu, aku turun tangga dgn perut boyot yg sudah 36weeks, dari tingkat 9 ke bwh, asben masa tu kt KL, bagus!
2.Beli kereta baru PKL1845, kaler putih, beli pun sebab kekonon nk keta besaq sket dr kenari, sbb dh nk dapat baby, tup2, still rasa x cukup besar..hahaha...rasa nak beli Wish la pulak..hiks! Manusia mmg tidak pernah puas dgn apa yg dia ada!
4.Selamat melahirkan anakanda Muhammad Nuh Bin Yunus, normal, 3.0kg, di Hospital Taiping. Syukur!
5.Start berulang alik dari Penang ke Taiping, hari2 sebab anakku dijaga oleh mak pak aku di Taiping, ni kes x cukup konfiden nk bela anak sorg2 di Penang, kerana suami saya kerja kat Technip, Jln Tun Razak, KL. Sadly, sejak aku travel mcm ni, langsung xde savings, minyak mcm air!!!!!!
6.Dpt tnggungjawab kena mengajar subjek Material&Energy Balance, huhu, ni mmg failure rate tinggi punye subjek loooo....
7.Sudah pun dapat surat kelulusan untuk berpindah ke UiTM Shah Alam, akhirnya! Aku start uruskan nya sejak March 2012 lagi, baru ni je terima surat dr sana. Alhamdulilah.
Report duty 1.3.13.


Nota kecil: Skrg ank aku, mak pak aku jaga...esok2 dh pindah Shah Alam, nk letak anak kat mana ni?? Taska? nursery? rumah org? Owh!! saya pening nk decide....huuuuu





Tuesday, December 11, 2012

saya semakin membulat!!!!

 
Oh NO!!! Stress nye tgk badan dah mcm tong ni...aduih!!! :( Mcm mane nk turun kan berat badan ni.. Hahah, mcm biasa, org akan bg idea bersenam...tapi masa bila???

Wednesday, December 5, 2012

menantu perempuan ke-3

(dari kiri: kak ina, saya, Nuh, ibu mertua)

 
Salam, selamat buka semester baru ye bagi pelajar diploma kejuruteraan kimia kampus cawangan pulau pinang ini. :)
 
1st week of lecture, aku terus mula kuliah dgn jaya nya, target chapter 1 boleh habis dlm minggu pertama ni, juga operasi jual buku teks.
Student kelas aku OK je, yg laju ada (bg satu soalan, sat ja dpt selesai kan) yang slow pun ada..huhu.. Takpe2, saya bukan nk tunjuk hebat dpn awak pun, saya cume sebagai pemudah cara sahaja supaya uolls faham subjek kita yg best ni!!!! :)
 
Oh ya, ni gambar kahwin adik ipar saya, (adik lelaki suami saya). Meaning, saya sudah ada biras perempuan yg baru, sebelum ni, kakak ina sahaja, isteri kepada abg long suami saya. Hehe, tahun depan in shaa Allah ada lagi yg walimah kut! Alhamdulillah. SYukur. Athirah nama nya, org Terengganu, comel, hihi, merasa lah aku ke Terengganu ari tu, juga ke Pasar Payang yg indah permai tu, siap ada org bergaduh tarik2 rambut lg dlm pasar..Oh Mak Kau!!!!
 
Majlis OK sahaja, anakanda Muhammad NUH pun OK sahaja, hoho, sadly kami udah xde bilik lg, sblm ni duduk bilik pengantin..ni dh ada pengantin baru..harap maklum la kena duduk aje la mane2, klw dah semua adik beradik suami balik Melaka rumah mertua (9 org adik beradik)..hoho. Bukan aku gedik benor nk bilik tu nk memerap ke ape...hihi..cume perlu space nk bukak2 tudung..