Thursday, January 5, 2012

tahun yang baru lagi!


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...
Salam, lama sgt dah bersawang blog ini. Kena housekeeping nih! :)

First of all, Selamat Tahun Baru 2012.


Byk sangat perkara yg nak diupdate dlm blog setelah sekian lama nya (sejak raya puasa ari tu) aku berhirbenasi huhu. Bukan nak tutup terus blog ni, cume kesihatan tdk mengizinkan. Tak jenguk langsung blog, even facebook pun malas nk update apa2..xde mood langsung!! hadoih..Sebab apa? Sebab melayan mabok mengandung ni. Huuuu... (
Lagi pun, famili semua pesan, jgn reveal lagi, sehingga kandungan cecah 5++months, maklum lah ada kisah silam) Alhamdulillah, rezeki kami, lepas balik bercuti raya puasa..rupa2nya, saya sedang, 5 minggu pregnant. Syukur yang tidak terhingga. (no wonder lah saya mengalami symptom2 seperti cepat letih dan asik nak lena je..hihi..segan dgn mak mertua, kerja tido je raya ari tu..huhu)

Genap je 6 minggu kandungan, bermula lah episode yg tidak akan daku lupakan. Huhu. Alahan yg aku rasa tahap super lah! Bermula dgn tiada selera makan. Byk sangat yg tak boleh nya.. Tak boleh hidu wangi-wangian. Terus jadi loya semacam, plastik sentiasa standby.. Nak basuh baju pun x boleh bau sabun Dynamo (asik hantar dobi, hingga budak kedai tu cam aku..hahaha), nak basuh pinggan pun nk muntah sbb bau Sunlight, mandi pun aku dh kena pakai bar soap yg bau nya ala kadar je.. Rumah mcm tongkang pecah jewrr..tak larat nk vacuum. Aku mmg natural sungguh pegi keja, sbb langsung x boleh berbedak muka sbb muka naik ruam/jerawat..huhu..pedih.. Apasal lah naik di muka??? Buruk!!..huhu. Minyak wangi pun x pakai dah. Even deodorant pun pakai brand Simple je, odorless you!!.. hoho. Tak boleh pakai contact lens jugak. Yang lagi kesian, bau suami pun x boleh..huwaaa... (Kesian lah encik yunus, balik seminggu sekali pun x boleh nak peluk isteri.. hoho..) Aku siap sorok kan minyak wangi dia..haha.. Cuma bab gel rambut dia tu, aku terpaksa tahan lah sket klw dia pakai, x kan nk biar hubby jd selekeh pulak.. Sian pulak kat suami asik pakai cap setiap masa..klw kami keluar bersama. Aku juga x boleh drive jauh2, hanya mampu drive pergi keja dan balik kerja sahaja, syukur lah kampus belakang rumah sahaja. Aku pernah jugak cuba drive dari Taiping ke Penang je pun, tapi tetiba turun darah..huhuhu...takot nye!!...masa tu kandungan baru 10weeks. huhu.. Udah lah ada 'kes' dulu2. So, mmg nekad lah nak jaga betul2. Bab muntah tu, mmg ada dan sgt sedih, mana tak nya, nak makan xde selera, dah tu ada gastrik, pedih la perut. End up, muntah sampai luka2 salur tekak aku ni, muntah darah wooo.. Sian husband aku, muka dia cuak tgk aku muntah darah.. Hmm.. cabaran sungguh aku rasa. One more thing, aku juga rasa sgt syukur, masa kritikal tu, semester baru belum bermula, student duk cuti lagi, klw tdk jenuh jugak la nk ngajar sambil pegang plastik, tu belum masuk bau student yg macam2 tuh..hoho. Haru!! Aku manusia biasa, sentiasa pujuk hati..jgn nangis..jgn sedih sgt...x baik utk anak. Aku mesti kuat dan tabah..sbb aku hambaNya, selayaknya aku diuji.

“Rupa-rupanya Allah mahu saya jatuh lebih lagi. Tidak cukup terduduk, perlu tersembam. Bukan mudah mahu menyedarkan diri bahawa engkau hanya Hamba Allah!”

Dan sgt syukur lah semua hampir telah berlalu..cume nak share dlm blog je, terpulang lah penerimaan org lain. (Maybe pada aku dah tahap super alahan, tapi ada org lain lebih super-super alahan...Tak heboh pun dlm blog..hahaha...)

Now? Mungkin bukan 100% recover, sbb pepagi mmg ada satu round muntah.. Kekadang aku rasa pedih dada jugak, walau pun dah mkn on time. Loya pun ada sikit2 lagi, kekadang tu nak telan air liur pun x boleh. Muka masih berjerawat tahap hape je..huhu..

Doa kami, semoga semua nya berjalan dgn lancar dan baik2 sahaja.. Aminn!

Nota: Balik kg, semua duk sakat, gaya teruk mak nya ni mcm nak dpt baby girl je...hahaha. Entahlah, tak scan lagi pun..hehe.



2 comments:

  1. wah...bru dgr kabar brite k'ekin...hehe.
    sabar je lah k'ekin...stp org ada dugaannya time pregnant ni....dugaan org kt bhgn lain...huhu
    k'ekin dugaan mcm ni plak...hehe. Moga semuanya berjln lancar ye k'ekin...doakan org skali =)

    ReplyDelete
  2. BAIK lah :) hihi. Semoga lepas2 ni kita dapat lalui milestone pregnancy ni dgn gembira dan penuh kesyukuran. Aminn!!

    ReplyDelete