Saturday, June 2, 2012

Nuh kena prolonged jaundice


Muhammad Nuh kena kuning. Kesian. Part yg plg aku x thn ialah, kena cucuk kat tumit amik darah, atau kena cucuk di tgn juge amik darah. hadoih..aku yg x thn dgr suara Nuh nangis..huhuhu..aku yg nangis pulak.

Kronologi:
Hari ke-3, pepagi tu nurse dah dtg rumah. Check ibu, then, check baby Nuh. Nurse tu ckp, anak awak kena kuning ni, sila ke klinik kesihatan (KK) kat Kg Expo, Kamunting, utk amik sample darah, check reading Serum Bilirubin (SB) dia. Aku pun apa lagi, sepantas kilat terus siap2 ke KK. Suami pulak xde hari tu, dia ke Penang, teman Amirol adik aku, interview Sime Darby. So, ayah aku la kena hantar kami. Sampai je KK, tgu turn dicucuk di tumit, dpt sample darah, hntr ke lab, then dpt la reading nya 12.4. Ok. tinggi jugak, tapi masih belum tahap kena admit. Jadi nya, kami pun blk la ke rumah. Maka, bermula la episod, apply, mcm2 petua-petui utk menurunkan kuning anak ni. Hihi.

Hari ke-4. Check lg SB anak ku. Huuuu. Naik maaa! 14.9. Oh NO! Serius, border line weih. Sbb, jika 15, confirm Dr akan buat surat utk ke Hospital Taiping. So, Dr advice, ptg pukul 3, dtg lg utk check nilai SB.
Huhu, sadly, ptg nya reading SB anak ku naik dgn 'gembira' nya. huwaa.. Terus lah dpt arahan utk masuk wad B3, hospital taiping. Sampai je wad, baby Nuh pun agak meragam..kesian. Agak nya psiko dgr suara 'kawan2' nya nangis dlm ward tu kot, haha. Kami kena tahan sehinnga hari ke-6 umur baby Nuh. So, 3h2mlm la kami di ward B3.

Hari-7, repeat check SB, sampai lah hari ke-14, reading SB anak ku masih 8.0 sahaja. Dr kata, klw reading nya 7.9, aku dh bleh stop any related procedure. Sadly, atas pagar bacaan nya.. Hmm, apa lagi, dpt surat refer pakar kat Hospital Taiping. Baby Nuh kena amik sample darah dan air kencing, utk di buat beberapa test bg memastikan yg baby Nuh, betul2 sihat :)

Result release umur baby 30 days. Hopefully, semua nya baik2 aja. :)





4 comments:

  1. Siannye..apepun k'ekin continue bg susu ibu..yg penting baby kna berak selalu bru buang kuning tu. Amani ari tu kerap berak..sehari 4-5 kali tukar pampers..alhamdulillah x kna kuning.

    ReplyDelete
  2. oh sama. both izz pun prolonged jaundice & melalui semua proses yg Nuh lalui tp cuma masa Qistina la, masa Qairina tak sbb aku g private.alhamdulillah ok. almost 2-3 weeks juga la.he'll be fine inshaAllah!

    ReplyDelete
  3. sama nama dgn anak aku Nuh..tp Nuh aku dl xkena lgsg jaundice ni..Alhamdulillah la kan..kerapkan bf ye..n byk doa..insyaAllah semuanya ok

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah, baby saya sudah sihat ;)

    ReplyDelete