Monday, June 18, 2012

Episod 1 - ibu dan anak



14.5.2012 - isnin

Jam 2pagi, aku terjaga, hihi, aku mmg kerap terjaga pun sejak trimester ni. Aku terasa sakit, mcm cramp, period pain. Hehe, siap x sure lg, maklum lah, dah hampir 9bulan xde dtg haid. (Aku ni jenis period pain yg 'boleh tahan teruk' lah jgk sakit nya..huhu) Betui ke cramp mcm nk dtg period ni? Seperti biasa, mcm ibu2 lain, aku buat dek sahaja. Malas nak layan konon, sbb sekejap2 aje pun. (Nurse pun dah pesan tgu sampai sela masa sakit setiap 5minit) At last aku tertidor. Start pukul 330 br aku rase mcm kerap pulak sakit nye, huhu. Disebabkan 1st baby xde pglmn dan kandungan sudah overdue 40w3days, aku pun ikut la ckp suami utk ke hospital. Oh ya, aku mmg xde turun darah atau pecah air ketuban..

Sblm ke hospital, aku mandi dulu, sejuk giler weih, pepagi dah mandi. Siap2 ala kadar, kemas beg bagai, terus lah ke hospital taiping. Mama dan ayah aku terkejut la jugak, aku cakap dah rase sakit2. Kami mmg plan nk bersalin kat spital gomen je. Sbb? 1st experience, umur aku pun dah 30thn, buku merah dgn sticker hijau. Huhu.

Sesampai je di hospital, aku kena buat VE, huhu, sakit rupanya woi, seperti yg selalu digembar-gemburkan. Dah la Dr.yg bertugas tu mcm baru je, takut2 nk buat VE. Aku lg la takot. "Puan Shikin, jgn angkat montot ye, saya nak check ni" Huhu, sadly bukaan br 1-2cm je dek non oii. Oh ya, sakit yg mcm cramp period tu pun, xde dah, adoi laa.. Midwife tu hanya pgg je perut aku. (pgg perut je pun leh tau ye, ada contraction ke tdk eh, hihi, hebat ye dunia ilmu perubatan ni)

Aku kena admit wad 1A. Bilik sorang. Huhu, giler ar start bosan. (huhu, klw xde pape, aku ingat nk mintak blk laa, harapan, hahaha). Sempat lg suruh asben beli sarapan, ns lemak + roti canai kuah kcg dal, suh passing pada guard, sbb bkn waktu melawat lagi. Bilik aku betul2 dkt pintu masuk dan sebelah pak guard. Bermula la episod, nurse dtg check jantung baby, dtg check kekerapan contraction yg x berapa nk muncul lg tu, suhu bdn, tek darah. Area pukul 9am, Dr pulak dtg check aku, adoih, muda bangat la Dr.lelaki ni, huhu, belasah aje la. Dr tu kata, aku suspect kena kencing kotor, itu yg aku rase sakit area ari2 tu. Huhu, bukan sakit nk beranak rupanya..adohai.. Katanya lagi, mmg dekat2 nk bersalin, ibu mmg boleh dpt pun kencing kotor ni. Hmm, ape2 aje lah, janji baby dan ibu sihat.

Lunch time, mknan sampai, aku mkn dgn gembira, maklum lah, bukan nya ada pun sakit contraction tu. Haha, hubby dtg, rancak berbual, mama aku pun dtg dgn Amirol, sembag2, gelak2. Seronok ye?!? Petang tu, ayah dan Anis pulak dtg melawat. Asben pun ada jgk la, dia x jd blk KL, sbb aku admit wad hari ni, klw tdk mmg dia nk blk KL, kerja. Kami PJJ lagi ye kawan2. Tapi waktu melawat sampai pukul 7mlm, aku rase sedih la jugak depa nk blk, sbb xpernah tido hspital, rasa sunyi bilik sorg.

Mlm nya, xde TV la kata kan, aku isi masa dgn mmbaca, ngaji sikit, solat2 sunat yg patut. Dekat2 kul 10mlm mcm tu aku rase sakit contraction tu makin kerap, sampai tertidor melayan sakit, bila terjaga aku juge alami muntah2 beberapa kali, menyebabkan staff situ jd kalut, habis cadar dan lantai..mane sempat nk ke toilet, even toilet dlm bilik je dpn katil. Aku mmg ada gastrik. Nurse tu bg biskut kering, suh aku mkn, dgn contraction yg makin kerap lagi...adoiyai.. Tabah lah wahai ikin.


Nti saya sambung episod seterusnya ya.. :)



No comments:

Post a Comment